29-5-2013: Hans Bressers en Hein Onderdenwijngaard overleden

Hans Bressers
Hans Bressers

Vorige week werd ons gilde opgeschrikt door het overlijden van twee gildebroeders.

Dinsdag 28 mei – de dag waarop we een nieuwe gildebroeder installeerden en de verkiezing van de hoofdman hielden – kwam het bericht dat Hans Bressers was overleden. Hoofdman Jan van Steensel sprak het volgende In Memoriam uit:

“Hans is in 1969 ge├»nstalleerd als gildebroeder. Hij komt uit een geslacht van gildebroeders sinds het begin van de 19e eeuw. Twee van zijn voorvaderen schoten zich koning. Zijn vader werd lid bij de herstart van ons gilde in 1966. Hans was 44 jaar gildebroeder, het langst van alle huidige gildebroeders. Hij was daar trots op. In 1987 werd hij cornet en droeg hij 2 jaar lang onze standaard. Van 1996 af droeg hij 2 jaar lang als vaandrig het grote vaandel. Samen met zijn neef Carel droeg hij vaak ons rouwbord bij uitvaarten met gilde-eer. Hans heeft meegewerkt aan de herziening van de caert, ons reglement. Hij had als notaris duidelijk een andere mening dan de andere leden van de commissie. Hij vond dat de oude caert vervangen moest worden door een modern verenigingsreglement. Het was jammer voor hem dat hij het gilde niet kon overtuigen. Toen Hans nog in het notariaat werkzaam was had hij niet altijd tijd voor het gilde. Later kwam hij trouw naar elke gildeavond. Hij vond het vreselijk, toen de gildeavond verplaatst moest worden van de maandag naar de dinsdag. Dat was zijn bridge-avond en zo kwam het, dat hij in het bridge-seizoen eens in de 2 weken verstek moest laten gaan. Wij zullen Hans missen. Het gilde wenst Clementine en de familie veel sterkte toe.”

x
Hein Onderdenwijngaard

Een dag later, op woensdag 29 mei hoorden we dat ook Hein Onderdenwijngaard was gestorven. De hoofdman sprak dit In Memoriam uit:
In 1976 maakte Hein zich als aspirant gildebroeder al verdienstelijk voor het gilde. Hij maakte toen het koningschieten mee, maar mocht als aspirant nog niet mee schieten. Hein heeft toen een film gemaakt van Ton Geurts, die zich tot koning schoot. In 1977 werd Hein ge├»nstalleerd als gildebroeder. Hij is 36 jaar lid geweest. In 1986 werd hij Gezworen Knaap en dat bleef hij 15 jaar lang! Dat is uitzonderlijk lang in ons gilde. In deze functie maakte hij vier koningschappen mee! De Gezworen Knaap of Knecht is een hulp voor de koning en hij fungeert vaak als ceremoniemeester. Voor deze functie heeft Hein het gilde een houten staf geschonken met een handje met 2 opgestoken vingers. Op deze staf staat de tekst: “Ik zal er zijn”. Dat tekent ook gildebroeder Hein, want hij was er inderdaad altijd, zelfs toen het niet meer zo goed met hem ging. Hij was een trouwe gildebroeder, die niet graag verstek liet gaan. We zullen hem missen. Het gilde wenst Wil en de familie veel sterkte toe.