20-09-2015: Koning en keizer

kon15-65Op zondag 20 september jl. schoten twaalf gildebroeders van het Koninklijk Handboogschuttersgilde Sint Sebastiaan van Willem III te Tilburg om het koningschap. Waar iedereen op gehoopt had, geschiedde ook: het gilde kreeg een keizer! Na een lange, hevige en zenuwslopende wedstrijd lukte het Peter-Paul Haen om voor de derde keer op rij de koningsvogel neer te halen. Hij mag zich nu voor het leven keizer van het gilde noemen. Het is voor de derde keer in het ruim 500-jarig bestaan van het gilde dat een gildebroeder de keizerstitel verovert.

Omdat het gilde ook een koning nodig heeft, werd een tweede vogel op de schutsboom geplaatst. In de eindstrijd mengden zich nog vier gildebroeders. Uiteindelijk was het hoofdman Jan van Steensel die de koningsvogel neerhaalde en zich de komende drie jaar koning van het gilde mag noemen.

Aan het einde van de middag werden zowel de keizer als de koning op het gildeterrein geïnstalleerd in aanwezigheid van burgemeester Noordanus en deken Miltenburg. Burgemeester Noordanus onderstreepte het belang van de gilden en memoreerde dat zij altijd een plaats in de veranderende samenleving hebben weten te behouden.

Foto’s van deze dag zijn te vinden in het fotoalbum.