12-6-2013: Koninklijk bezoek aan Brabant

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima lopen in Oisterwijk over de vaandels van Brabantse gilden.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima lopen in Oisterwijk over de vaandels van Brabantse gilden.

Het nieuwe koninklijke paar, koning Willem-Alexander en koningin Máxima, bracht op woensdag 12 juni een bezoek aan de provincie Noord-Brabant. Na een stop in Roosendaal reisde het koninklijke gezelschap door naar Oisterwijk. Vanaf het station wandelden de koning en koningin naar De Lind. Daar maakten zij kennis met de Brabantse gilden. Op verzoek van de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden waren hier tientallen gilden vertegenwoordigd. Traditiegetrouw mag het staatshoofd eenmalig over het vaandel van een gilde lopen. Zij spreidden de vaandels uit op de route naar het oude raadhuis. Zo deed ook ons gilde.

Enkele dagen voor het bezoek aan Oisterwijk ontstond nog enige opschudding over de tocht over de vaandels. Gildebroeder Jan Franken merkte op dat volgens de eeuwenoude traditie alleen het staatshoofd over de vaandels mag lopen, niet zijn of haar echtgeno(o)t(e). De Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden was echter van mening dat ook oude tradities gemoderniseerd kunnen worden en besloot dat ook de koningin over de vaandels mocht lopen.

Op de foto hierboven (gemaakt door Omroep Brabant) lopen koning Willem-Alexander en koningin Máxima over de vaandels van de Brabantse gilden. Ons vaandel ligt als derde aan de zijde van de koning.