10-11-2015: Verkiezing hoofdman

De gildebroeders van het Koninklijk Handboogschuttersgilde Sint Sebastiaan van Willem III te Tilburg hebben dinsdag 10 november jl. een nieuwe hoofdman gekozen. De verkiezing was nodig omdat de vorige hoofdman, Jan van Steensel, in september koning van het gilde werd.

hoofdman Sebastiaan klDe 23 aanwezige leden kozen een van de jongste gildebroeders: John Boeren. De nieuwe hoofdman is 42 jaar oud, geboren en getogen in Tilburg en sinds 2010 lid van het gilde. De afgelopen vier jaar heeft hij als deken-schrijver meegedraaid in het bestuur. In zijn ‘maidenspeech’ gaf Boeren aan zijn nieuwe functie te zien als een grote uitdaging. Hij doelde daarmee vooral op de nieuwe koers die het gilde wil gaan varen. Boeren: “We weten allemaal dat we op zoek moeten naar een nieuwe manier om ons gilde te profileren. Dat kan zeker samen met de twee Tilburgse zustergilden, Sint Joris en Sint Dionysius, maar ook met de gilden van Berkel-Enschot en Udenhout.”

Over de toekomst van de gilden spraken onlangs enkele tientallen gildebroeders en gildezusters in het Tilburgse gemeentehuis tijdens een bezinningsdag. Boeren was daar ook aanwezig en gaf toen al aan dat het gilde vooral ook kritisch naar zichzelf moet kijken. “We moeten ons de vraag stellen: waar staan we voor, wat is onze boodschap? Kunnen we ons verbinden aan projecten en initiatieven in de stad, met een maatschappelijke relevantie?”

De nieuwe hoofdman staat te trappelen om aan deze ‘ontdekkingsreis’ leiding te geven. Maar hij weet ook dat hij de overige gildebroeders daarbij hard nodig heeft. “Echte veranderingen moeten vanuit ons zelf komen. Voor de een zal het gemakkelijk zijn om mee te gaan met die veranderingen, voor de ander is dat wat lastiger. Samen zoeken naar de juiste stappen en het passende tempo, daar mogen we mee aan de slag. Ik zal mijn best doen om het proces aan te jagen, maar ik kan en wil het niet alleen doen. Daarom doe ik een stevig beroep op de gildebroeders om mee te denken en mee te werken aan een nieuwe en bloeiende toekomst voor ons gilde.”